Het uitstel van schaliegaswinning dat minister Kamp vandaag afkondigde moet volgens GroenLinks direct een stop worden. “Minister Kamp verspilt belastinggeld door steeds maar onderzoek te blijven doen naar schaliegas,” zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij roept de PvdA-bewindslieden op om in het kabinet een stop op schaliegas af te dwingen. “De rechter heeft Nederland opgedragen meer te doen om klimaatverandering te stoppen, dat doe je door te investeren in schone energie en niet door wanhopig te proberen de laatste restjes olie en gas uit de Nederlandse bodem te halen.”

Bij het vandaag openbaar gemaakte onderzoek naar milieu effecten van schaliegasboringen zegt minister Kamp van EZ dat er de komende kabinetsperiode niet naar schaliegas geboord zal worden.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Dat heeft de Kamer op initiatief van GroenLinks en PvdA afgedwongen. In 2010 dachten olie-en gasbedrijven dat ze stilletjes konden beginnen met fracken naar schaliegas in Brabant. Op mijn initiatief heeft de kamer toen een hoorzitting gehouden over de gevaren van schaliegas; dat leidde tot een tijdelijk stop.”

Inmiddels hebben de VNG, het IPO, de Unie van Waterschappen, drinkwaterbedrijven en  246 gemeentes en 9 provincies zich tegen schaliegas uitgesproken.

Volgens GroenLinks is het nu tijd voor een duidelijke stop op schaliegas.

Van Tongeren: “De PvdA heeft ons regelmatig gesteund bij ons verzet tegen schaliegasboringen. De PvdA kan nu kiezen tegen klimaatveranderingen en vóór schone energie door in het kabinet een einde te maken aan de heilloze schaliegasplannen.”

 

Bij de milieueffecten werd niet gekeken naar wat er met het afvalwater dat bij het fracken ontstaat moet gebeuren. Dat afvalwater ondergronds dumpen zoals vaak gebeurt, geeft nu al veel problemen in Overijssel. Ook werden de klimaateffecten nauwelijks bekeken.