Opvang in orde maken

Daarnaast moeten we vluchtelingen helpen. Niet alleen in de buurlanden van Oekraïne, maar ook hier in Nederland moeten we de opvang in orde maken. Klaarstaan om mensen te helpen. Ons voorstel om Nederland klaar te maken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen werd gisteren met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer.

Ook is het tijd voor een betere defensiesamenwerking in Europa. We begrijpen de discussie over het vergroten van de defensie-uitgaven, maar wat nog belangrijker is, is dat we in Europa nog beter met elkaar gaan samenwerken. Laten we ook nadenken over een defensie-unie en Europese legers.

Boycot Russisch gas

En het is tijd voor een boycot van Russisch gas en olie. Het is onverteerbaar dat nog steeds 600 miljoen dollar dagelijks richting de Russische Federatie stroomt. Dit zal ongekende gevolgen hebben voor de gasprijzen en de energieprijzen in Europa. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Italië en Duitsland.

We moeten doen wat nodig is, maar dat betekent ook dat een beetje rommelen aan de koopkracht echt niet voldoende is. Het vraagt een hele stevige herziening van de kabinetsplannen. Ook in Nederland moeten we solidair zijn en ervoor zorgen dat de lage- en middeninkomens niet te hard worden geraakt.

Bescherm onze democratie van buiten en van binnen

We moeten ons beschermen tegen aanvallen op onze democratie, van buiten, maar ook van binnen. Daarom pleit GroenLinks ervoor dat er een breed onderzoek komt naar de financiering van politieke partijen en van politici en de banden die er zijn met Rusland. Dit voorstel werd gisteren door de Tweede Kamer omarmd.

Ook doet GroenLinks een voorstel aan de voorzitter van de Tweede Kamer: onderzoek of het mogelijk is partijen die actief Poetins propaganda verspreiden, uitgesloten kunnen worden van de vertrouwelijke veiligheidsbriefings aan de Tweede Kamer. Op dit moment in de geschiedenis kunnen we dit gemarchandeer in ons eigen parlement niet hebben. We moeten ons niet alleen beschermen tegen Poetin en zijn regime, maar ook tegen de inmenging hier in Nederland.