GroenLinks wil dat Verdonk voorlopig geen asielzoekers meer uitzet, totdat haar uitzetbeleid, zoals geformuleerd in het zogenaamde 'Spoorboekje voor terugkeer' in de Kamer is besproken.

 

Het GroenLinks statenlid Eduard van Zuijlen (provincie Groningen) heeft gisteren tijdens een bezoek aan het vertrekcentrum in Ter Apel het Spoorboekje voor terugkeer in handen gekregen. Dit spoorboekje legt onder andere uit wanneer asielzoekers alsnog in aanmerking kunnen komen voor een status, omdat zij buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Echter voordat de asielzoekers de tijd hebben gekregen het spoorboekje te bestuderen, zijn zij vandaag door de ME op straat gezet. GroenLinks vindt dit schandalig en roept minister Verdonk in kamervragen op de uitzettingen stop te zetten totdat het spoorboekje in de Kamer is besproken.

Het bevreemdt GroenLinks dat er informatie aan asielzoekers wordt overhandigd zonder dat het blijkbaar de bedoeling is dat zij ook daarnaar gaan handelen. Anders hadden zij toch wel meer tijd gekregen om te bezien of zij voldoen aan de eisen om in aanmerking te komen voor het buitenschuldcriterium? Het lijkt er nog steeds op dat er een papieren werkelijkheid wordt gecreëerd naast de schrijnende echte praktijk.

Farah Karimi

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over het spoorboekje voor terugkeer (ingezonden 2 augustus 2005)

1.      Klopt het dat 'Terugkeerinformatie Vertrekcentrum. Het spoorboekje voor uw terugkeer' afgelopen vrijdag is uitgedeeld aan de in het Vertrekcentrum Ter Apel verblijvende asielzoekers?

2.      Waarom is deze uitwerking van het buitenschuldcriterium niet naar de Kamer gestuurd? Bent u bereid dit alsnog te doen? Zo niet, waarom niet?

3.      Klopt het dat er al vandaag mensen in vreemdelingenbewaring zijn gesteld danwel verwijderd? Deelt u de mening dat er voldoende tijd moet zijn om op basis van het spoorboekje de situatie te beoordelen en te bekijken of zij toch in aanmerking komen voor het buitenschuldcriterium?

4.      Bent u bereid de eindgesprekken met asielzoekers in het vertrekcentrum aan te houden en geen vreemdelingenbewaring of ontruiming (op straat zetten van asielzoekers) toe te passen totdat de Kamer in staat is geweest het spoorboekje met u te bespreken? Zo niet, waarom niet?

5.      Wilt u in ieder geval tot u deze vragen heeft beantwoord geen asielzoekers uit het vertrekcentrum ter Apel op staat zetten? Zo niet, waarom niet?