GroenLinks wil dat er een overnameplicht van personeel komt voor zorgaanbieders. Als een gemeente bij een aanbesteding een nieuwe zorgaanbieder kiest is deze verplicht het bestaande personeel met behoud van rechten over te nemen. Op die manier blijven mensen zorg krijgen van de zorgverlener die zij kennen. Tweede-Kamerlid Linda Voortman dient een amendement in op de nieuwe WMO om dat te regelen.

Voortman: "We hebben de afgelopen tijd gezien hoe de aanbestedingspraktijken in de huishoudelijke zorg uitpakken: Werknemers kregen de keus tussen minder loon of ontslag; thuiszorgbedrijven tornden aan de sociale rechten van medewerkers door hun in alfahulp-constructies te dwingen en gemeenten besteedden via een marktplaatsachtige site hun thuiszorg aan. Zulke praktijken schaden de positie van zorgmedewerkers en bedreigen de relatie tussen zorgverlener en client."

GroenLinks wil de positie van zorgmedewerkers bij aanbestedingen juist versterken. Daarom dient Voortman een amendement in voor een wettelijke overnameplicht. Zo'n overnameplicht bestaat er al voor bijvoorbeeld buschauffeurs.

Voortman: "Mensen die zorg thuis nodig hebben moeten dat ook straks van hun vertrouwde en bekende zorgverlener kunnen krijgen. De marktwerking en bezuinigingen mogen er niet toe leiden dat de sociale rechten van mensen die keihard werken om zorg te verlenen worden aangetast. Ik wil af van Sensire-toestanden in de zorg."

Voortman hoopt op een meerderheid voor haar amendement. PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder in een interview in Trouw dat thuiszorgorganisaties elkaars personeel zouden moeten overnemen om gedwongen ontslagen te voorkomen. In het zorgakkoord is dat echter niet geregeld. Het amendement van GroenLinks komt morgen in stemming.