Wat betekent het vorige week gepresenteerde crisispakket van het kabinet voor het onderwijs? Dat is de vraag die leraren, schooldirecteuren, ouders, leerlingen en ondersteunend personeel al een week bezig houdt. Alle signalen staan op rood: er dreigen forse bezuinigingen. Bezuinigen op onderwijs is het domste dat het kabinet in deze crisistijd kan doen. Tofik Dibi en Femke Halsema eisen een keiharde garantie dat dat niet gebeurt.

Die garantie weigert het kabinet tot nu toe te geven. Daarom start GroenLinks vandaag een handtekeningenactie.
Het kabinet beweert dat het Actieplan Leerkracht overeind blijft: de lerarensalarissen gaan omhoog. Maar het kabinet kan niet uitleggen wie dat gaat betalen. Want door de kredietcrisis zijn de ambtenarensalarissen op nul gezet en gaat de pensioenpremie omhoog. Dat betekent dus niet méér, maar juist minder koopkracht voor leraren. Of, als de lonen wel gecompenseerd gaan worden, minder geld voor het bestrijden van schooluitval, kleinere klassen of betere begeleiding van (zorg)leerlingen. Een euro kun je immers maar één keer uitgeven.

Nederland heeft in vergelijking met andere landen nog altijd maar een klein aandeel van haar welvaart over voor het onderwijs. En leraren in het voortgezet onderwijs hebben meer leerlingen onder hun hoede dan collega’s in andere landen. Daar moet verandering in komen, juist nu. Obama investeert 150 miljard dollar in het onderwijs van kinderdagverblijf tot universiteit, van studiefinanciering tot lerarensalaris. Dat is wijs beleid. Investeringen in onderwijs en scholing levert meer op dan wat dan ook. In deze tijden van crisis is het van het grootste belang dat we jongeren zo lang mogelijk op school houden. Bezuinigen op onderwijs zou nu funest zijn.

GroenLinks wil dat het kabinet afblijft van het onderwijs. De lerarensalarissen moeten omhoog, de schooluitval omlaag, de klassen kleiner en de begeleiding van (zorg)leerlingen beter. Dat is nodig om sterk uit de crisis te komen. Vind je ook dat er niet bezuinigd, maar juist geïnvesteerd moet worden in onderwijs? Zet dan hier je handtekening.

Tofik Dibi
Femke Halsema