GroenLinks: stel maatschappelijke diensttijd uit en investeer 100 miljoen extra in leraren

Wat GroenLinks betreft moet er meer geld naar leraren. De werkdruk is te hoog, de klassen te vol en de salarissen te laag. De situatie in het onderwijs is zo urgent dat er snel extra geld moet komen. Daarom wil GroenLinks, in aanvulling op eerdere voorstellen, dat het kabinet nu ook een pas op de plaats maakt met de voorgenomen maatschappelijke diensttijd, zodat de 100 miljoen die daarvoor vrijgemaakt was geïnvesteerd kan worden in leraren.

 

Op de dag dat de leraren in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland weer staken debatteert de Tweede Kamer over leraren. GroenLinks steunt deze stakende leraren van harte.
 
Kamerlid Lisa Westerveld: “De werkdruk in het basisonderwijs moet omlaag en de lonen omhoog. Niet alleen omdat de leerkrachten dit verdienen, maar ook om het beroep aantrekkelijker te maken. Er is namelijk een lerarentekort dat gigantische proporties dreigt aan te nemen.”
 
Om het lerarentekort te bestrijden moeten er keuzes gemaakt worden. GroenLinks is bereid deze te maken door de maatschappelijke stage tijdelijk een halt toe te roepen. Westerveld: “Het nieuwe kabinet maakt 100 miljoen euro vrij voor de maatschappelijke diensttijd. Afhankelijk van de uitwerking is GroenLinks niet op voorhand tegen een maatschappelijke stage, maar dit geld is nu beter besteed aan het bestrijden van het lerarentekort. We moeten prioriteiten stellen.”
 
Het lerarentekort stijgt in tien jaar tijd naar 16.000 banen in het primair onderwijs en naar 1.500 in het voortgezet onderwijs, zo rekent Westerveld de minister vandaag voor. Daarom wordt het tijd dat er nu iets gaat gebeuren om de werkdruk te verlagen en de te klassen te verkleinen, zodat het beroep weer aantrekkelijker wordt en het dreigende tekort opgevangen kan worden.