De Consumentenbond toont aan dat gemeenten de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) zeer verschillend uitvoeren. Gehandicapten weten daardoor niet waar ze aan toe zijn en zijn afhankelijk van hun gemeente. GroenLinks wil hun positie versterken door de belangrijkste rechten wettelijk vast te stellen.

Wat in de ene gemeente volledig wordt vergoed, is in de andere gemeente voor eigen rekening. GroenLinks vraagt al jaren om meer uniforme normen en een verkleining van de verschillen tussen gemeenten ten aanzien van de WVG. Als chronisch zieken en gehandicapten bepaalde voorzieningen nodig hebben, moeten zij daar in alle gemeenten op kunnen rekenen.

Om de verschillen tussen gemeenten kleiner te maken, werd anderhalf jaar geleden een WVG-protocol geformuleerd. Daarin staat een duidelijke beschrijving van de rechten van gehandicapten. Gemeenten kregen een jaar de tijd om hun beleid aan te passen aan dit protocol. Het merendeel van de onderzochte gemeenten beschouwt het protocol slechts als een richtlijn. Dat betekent dat chronisch zieken en gehandicapten daar geen rechten aan kunnen ontlenen. De platforms voor chronisch zieken en gehandicapten (CG-raad) deden in juli van dit jaar eveneens onderzoek naar de invoering van het WVG protocol. Dat onderzoek bracht hetzelfde beeld naar voren. Drie kwart van de gemeenten voert het protocol nog niet uit. Gemeenten voldoen dus niet aan prestatie-afspraken die zij hebben gemaakt met het ministerie van VWS. Chronisch zieken en gehandicapten zijn daarvan de dupe. Daaronder zijn veel ouderen.

De oplossing daarvoor is heel simpel: leg rechten vast en maak ze daarmee afdwingbaar. Het kabinet loopt tot nu toe echter weg voor die conclusie. De regering en de coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben het hele dossier doorgeschoven naar begin volgend jaar. Het kabinet komt dan met een geheel nieuwe wet. GroenLinks vindt dat ongeloofwaardig. Eerder was er steun in de Kamer voor een amendement van GroenLinks om minimale eisen wettelijk vast te leggen. Die beslissing van de Kamer moet nu worden uitgevoerd. Het is onacceptabel dat chronisch zieken en gehandicapten nog langer verstoken blijven van de voorzieningen die zij nodig hebben om volwaardig in de maatschappij mee te kunnen doen.

Evelien Tonkens

Ineke van Gent