De Eerste Kamerfractie stemt in met de Wet natuurbescherming, die een verbetering is ten opzichte van huidige wetgeving. Senator Vos noemt de wet tegelijk een wet van gemiste kansen.

GroenLinks had met deze wet de plezierjacht willen uitbannen en grote stappen vooruit willen zetten in de bescherming van waardevolle natuurgebieden en plant- en diersoorten. Dat is minder gelukt dan gewenst. De beschermde natuurmonumenten verliezen hun aparte status en ook rond de bescherming van dier- en plantensoorten heeft de Eerste Kamerfractie kritische kanttekeningen bij deze wet. Veel hangt af van een goede uitvoering en een intensieve handhaving.

Handhaving en monitoring
De motie van Vos, die ervoor zorgt dat de handhaving en het effect daarvan worden gemonitord, is aangenomen door de Eerste Kamer. Vos is bovendien blij met de uitspraak van de minister dat hij handhaving en monitoring van groot belang vindt. Ook is zij blij met een evaluatie van de wet die eind 2017 komt, voordat deze wet integraal wordt opgenomen in de Omgevingswet.

Pluspunten
In een hoorzitting die de Eerste Kamer organiseerde, werden naast de tegenvallers ook een aantal duidelijke pluspunten verwoord door natuurorganisaties: De intrinsieke waarde van de natuur is uitgangspunt in de wet, de wet versterkt de actieve bescherming van soorten en de bescherming van landschappen is onderdeel van de wet geworden.

Jacht en faunabeheer
GroenLinks is weliswaar teleurgesteld in de afzwakking rond de plezierjacht, maar dit wetsvoorstel betekent wel een lichte verbetering. Enerzijds omdat faunabeheerplannen verplicht worden bij alle jacht, anderszijds omdat de faunabeheereenheden breder worden samengesteld, met ondermeer maatschappelijke organisaties uit de natuur- en dierenbeschermingshoek. Ook hiervoor is een motie aangenomen.