Terwijl Nederland bezwijkt onder de hitte en ouderen en zieken gemaand worden het rustig aan te doen, krijgen vele ouderen en zieken komende weken te horen dat zij geen thuiszorg kunnen krijgen. Verschillende thuiszorginstellingen moesten vorige week klantenstops instellen. Al maanden waarschuwen zorgkantoren en zorgaanbieders dat er grote tekorten zijn en dat het huidige knelpuntenbudget onvoldoende is.
In plaats van een staatssecretaris van VWS die dit probleem direct bij de lurven aanpakt, schrijft staatssecretaris Ross de Kamer vandaag dat ze zich verbaast, ook niet weet waar de problemen vandaan komen en 1 september beslist hoe ze de problemen op gaat lossen. Dat schiet niet op. Ondertussen stijgt de onrust en wordt het er niet doelmatiger op, omdat mensen in afwachting van thuiszorg langer in het ziekenhuis of het verpleeghuis moeten blijven.

Voor GroenLinks is het ontoelaatbaar dat misschien wel duizenden ouderen op wachtlijsten komen voor zorg waar ze recht op hebben. Zij mogen niet de dupe worden van het stuivertjewisselen tussen staatssecretaris, instellingen en zorgkantoren. Daarom steunt GroenLinks het verzoek om een spoeddebat komende week.
 
Naima Azough