GroenLinks verzet zich tegen nieuwe Werkloosheidswet van minister De Geus. Hij doet niets om de kans op werk te verbeteren. Werkgevers hoeven niet meer te investeren in de scholing van hun werknemers. De uitkeringen worden niet verbeterd. En jongeren, vrouwen en flexwerkers krijgen geen betere WW.

GroenLinks sprak zich in het manifest ‘Vrijheid eerlijk delen’ uit voor een modernere WW: eerlijker, hoger, korter en vooral met meer perspectief via scholing en werk. De WW moet een uitkering zijn die mensen helpt de periode tussen twee banen te overbruggen. Het moet geen Werkloosheidswet maar een Werkwet worden. Niet de lengte van de uitkering maar de kans op nieuw werk is cruciaal. De nieuwe Werkloosheidswet van De Geus is geen moderne maar een uitgeklede WW. Dit biedt niemand nieuwe kansen en daarom zal GroenLinks hier tegen stemmen.
 
In het Kamerdebat doet Ineke van Gent voorstellen die wél werken: loonkostensubsidies, microkredieten voor startende ondernemers en participatiebanen voor mensen die het op eigen kracht niet redden. In plaats van het enkeltje bijstand dat De Geus werkzoekenden in het vooruitzicht stelt, wil GroenLinks hen perspectief bieden op een echte baan voor minimaal het minimumloon.

GroenLinks is tegen een simpele versoepeling van het ontslagrecht, zolang er niet geïnvesteerd wordt in meer werk. Wel stelt Ineke van Gent voor om het aantal rechtszaken bij ontslag te beperken. Dit kan door de zogenoemde ‘kantonrechtersformule’ in de wet op te nemen. GroenLinks vindt het ook een goede zaak dat het ‘last in, first out’ principe wordt verlaten. Als de ontslagen een eerlijke afspiegeling vormen van het personeel, is dat beter voor jongeren, herintreders en andere starters op de arbeidsmarkt. GroenLinks steunt ook het voorstel om mantelzorgers vrijstelling te verlenen van de sollicitatieplicht.

De Tweede Kamer behandelt deze week de wijzing van de Werkloosheidswet. Minister De Geus wil het moeilijker maken om in de WW te komen en de maximale uitkeringsduur beperken van vijf jaar naar ruim drie jaar. Hiermee bespaart het kabinet zo'n 300 miljoen euro per jaar. Tegenover deze ingrepen in de WW staat geen enkele investering in meer werk. GroenLinks heeft een amendement ingediend om de bezuiniging van de nieuwe WW (€300 miljoen) te investeren in nieuw perspectief voor WW-ers.

Ineke van Gent