GroenLinks heeft grote bezwaren tegen de plannen van het kabinet om een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs in te voeren. Bij invoering van een leenstelsel moeten kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs worden gegarandeerd, vindt de partij. In de huidige plannen van het kabinet is dit onvoldoende het geval. Zonder steun van GroenLinks lijkt het sociaal leenstelsel niet op een meerderheid in de Eerste Kamer te kunnen rekenen.
Tweede-Kamerlid Jesse Klaver: “Dit kabinet gebruikt het leenstelsel als een bezuiniging op studenten, dat is voor GroenLinks onacceptabel. De studenten van vandaag spelen een cruciale rol in de kenniseconomie van morgen. We moeten in hen investeren, niet met het stelsel een extra drempel creëren om te gaan studeren.”
De GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer laat weten pas een definitieve afweging te maken als het regeerakkoord is uitgewerkt en er een wet voorligt. Het kabinet kan echter niet zonder meer op de steun van GroenLinks rekenen.
Eerste-Kamerlid Ruard Ganzevoort: “In de uitwerking van het regeerakkoord moeten wel hele grote stappen worden genomen om het voor GroenLinks mogelijk te maken hiermee in te stemmen. De huidige plannen garanderen onvoldoende de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs.”
In het verkiezingsprogramma van GroenLinks staat ook een vorm van een sociaal leenstelsel. Dit is door GroenLinks echter altijd gecombineerd met maatregelen om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te vergroten, zoals verlaging van het collegegeld en verhoging van de aanvullende beurs voor studenten met minder draagkrachtige ouders. Bovendien steekt de partij het bedrag dat overblijft, volledig in het verbeteren van de kwaliteit van het hoger onderwijs.
Lees hier ons standpunt over het sociaal leenstelsel.