De Europese ministers van economische zaken besloten 18 mei het oorspronkelijke wetsvoorstel voor octrooi op software te steunen. Ze negeren de bezwaren van het Europees Parlement. “Een hele slechte zaak”, vindt GroenLinks -lijsttrekker Buitenweg. “Octrooi op software is de dood in de pot voor innovatie en desastreus voor kleinere bedrijven.”
ICT giganten
Het voorstel van de Europese Commissie - dat de raad nu bijna ongewijzigd over dreigt te nemen - is vooral voordelig voor de grote bedrijven uit de informatica industrie zoals Microsoft,Philips, Nokia en Ericsson. "Het voorstel van eurocommissaris Bolkestein is zeer nadelig voor met name de kleine en middengrote bedrijven. En die zijn juist het meest innovatief en de motor van werkgelegenheid. Zeer spijtig dat de Nederlandse regering - bij monde van Brinkhorst – hiermee heeft ingestemd", zegt Buitenweg, lijsttrekker voor GroenLinks bij de Europese verkiezingen van 10 juni a.s.
GroenLinks tegen octrooi op software
Het doel van Bolkesteins voorstel was: heldere patentwetgeving. Hij wilde afstemming van de octrooi en patentpraktijken in Europa tussen de verschillende EU-lidstaten. Critici, waaronder de Europese groenen, begrijpen Bolkesteins wens, maar willen dat patenten op software uitgesloten blijven van de nieuwe Europese patentwetgeving. In de plannen van Bolkestein was het onderscheid tussen de niet octrooieerbare computerprogramma's en de wel octrooieerbare 'technische uitvindingen' onvoldoende afgebakend. Een meerderheid van het Europees Parlement wist de plannen dusdanig te wijzigen dat een softwareoctrooi (zo goed als) uitgesloten werd. "De Raad heeft die verbeteringen nu naast zich neergelegd", reageerde Buitenweg ontstemd.
Negatieve gevolgen
Ook tal van wetenschappers waarschuwden de Commissie voor de negatieve gevolgen, maar tevergeefs. Ook de resultaten van een door haarzelf georganiseerde publieksenquête - 91 procent van de reacties was negatief - heeft de Commissie terzijde geschoven. GroenLinks vindt dat het auteursrecht voor software en octrooi voor technische vindingen samen voldoende waarborg bieden voor computergerelateerde uitvindingen die daadwerkelijk bescherming verdienen.
Harde confrontatie
Komend najaar zal het Europees Parlement zich nogmaals over de zaak buigen. Daarna volgen zo nodig nog onderhandelingen tussen parlement en de Raad van ministers. GroenLinks zal alles op alles zetten om vast te houden aan de door het parlement gekozen lijn. Bij een goede uitslag van de Europese verkiezingen is het niet onwaarschijnlijk dat de Raad alsnog het onderspit zal delven. Daarom geldt op 10 juni: Laat Europa niet rechts liggen.