Schiphol gaat bouwen voor de leegstand op Luchthaven Lelystad. Dat blijkt uit de business case voor de uitbreidingsplannen die Schiphol heeft met Luchthaven Lelystad. Groenlinks is tegen deze plannen en wil dat het geld wordt gestoken in échte werkgelegenheid.

Liesbeth van Tongeren: “Luchtvaartmaatschappijen willen helemaal niet verhuizen naar Lelystad en Schiphol kan ze niet dwingen. Bovendien zit Schiphol met het aantal vliegbewegingen nog lang niet aan zijn grenzen.”

Andere vliegvelden in Nederland kampen nu al met ernstige problemen vanwege een tekort aan vluchten. Van Tongeren: “Vliegvelden lijken wel de nieuwe kantoren. Ze worden bijgebouwd zonder dat er aantoonbare behoefte aan is.”

De plannen van Schiphol zullen voor veel overlast zorgen in de omgeving van Lelystad. De business case laat bovendien het mogelijke verlies aan werkgelegenheid door de komst van de luchthaven buiten beschouwing. Van Tongeren: “De negentig miljoen die Schiphol wil investeren kan beter worden geïnvesteerd in échte duurzame werkgelegenheid.”