De CPB-doorrekening laat zien dat Publieke vernieuwing mogelijk is door te begroten op basis van een trendscenario. Inkomensnivellering en investeringen in zorg, milieu en onderwijs gaan samen gaan met een groei in het arbeidsaanbod.

GroenLinks maakt 7,5 miljard gulden extra vrij; een verdubbeling van de publieke intensiveringen ten opzichte van het kabinet. Dit gaat niet ten koste van economische groei of werkgelegenheid.

Op lange termijn levert het GroenLinkse beleid 55.000 extra banen op (0,8% van de beroepsbevolking). Voor 2001 geeft het totale pakket al een groei in het arbeidsaanbod van 7.000 personen te zien. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door specifieke arbeidsaanbod bevorderende maatregelen op de terreinen zorg en onderwijs.

In haar tegenbegroting kiest Groenlinks voor een grotere stap in de armoede-bestrijding. De minimumuitkeringen worden met 2% extra verhoogd. Dit corrigeert de denivellering in het Paarse koopkrachtbeeld. Tegelijkertijd worden gericht de lasten aan de onderkant van de arbeidsmarkt verlaagd voor werknemers. Door de slimme vormgeving van deze gerichte lastenverlichting - de zogenaamde EITC - wordt zowel de armoedeval bestreden als het arbeidsaanbod vergroot.

Lastenverlichting voor werknemers met een laag inkomen en investeringen in milieu, onderwijs en zorg worden gefinancierd uit een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op milieubelastende vormen van mobilitieit en energiegebruik. Ten aanzien van de eigen woning wordt de Paarse lastenverlichting ongedaan gemaakt. Daarnaast wordt er bezuinigd (bijvoorbeeld op wegen en defensie) en wordt de Zalmsnip teruggedraaid.

Paul Rosenmöller

Kees Vendrik

Klik hier door naar

De miljoenennotitie – de GroenLinks tegenbegroting 2001

CPB doorrekening GroenLinks tegenbegroting