Tweede Kamerlid Arjan El Fassed is blij dat minister Rosenthal nu met de door GroenLinks gevraagde concrete maatregelen tegen Libië komt. De minster van Buitenlandse Zaken zegde woensdag tijdens een spoedoverleg toe, dat Nederland onmiddellijk met een wapenembargo tegen Libië komt. Het kabinet zal geen exportvergunning meer afgeven voor levering van wapens.
Rosenthal zegde verder toe dat de Europese Unie tot sancties overgaat tegenover Libië nadat de buitenlanders zijn geëvacueerd. En dat er voorlopig geen uitgeprocedeerde Libische asielzoekers worden uitgezet. Ook staat de EU klaar voor het leveren van humanitaire hulp aan de bevolking van Libië. Het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie onderzoeken momenteel wat gebeurt met de Nederlandse bezittingen van Khadhaffi.
Nederlandse burgers
De EU-lidstaten lieten maandag weten dat zij het nu nog te vroeg vinden om sancties op te leggen aan het Khaddafi-regime in Libië. Minister Rosenthal zei toen het nog 1-2-3 dagen te vroeg te vinden voor sancties. Zijn eerste prioriteit is dat Nederlandse burgers in veiligheid worden gebracht.
El Fassed zei gisteren: “Ik begrijp goed dat het prioriteit is om onze burgers in veiligheid te brengen. Dat is goed. Maar het excessieve geweld op Libische demonstranten is zo disproportioneel dat het onbestaanbaar is te denken dat het nog steeds 1-2-3 dagen te vroeg is voor de minister om in te grijpen”.
Heel scala aan instrumenten
GroenLinks ziet dat er een heel scala aan instrumenten, op nationaal en Europees niveau, beschikbaar is om het geweld in Libië te proberen te stoppen. Van gerichte sancties tegen Khadaffi, zijn familie en leden van het regime tot een wapenembargo. Van het te niet doen van allerlei militaire en economische contracten, tot het ondersteunen van onderzoek naar grove mensenrechten schendingen met een mogelijke verwijzing naar het Internationaal Strafhof via de Veiligheidsraad.
“Iedereen die de toespraak van kolonel Khadaffi heeft gezien, moet concluderen dat hij zelf een bedreiging vormt voor zijn volk en dus de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft voor de bescherming van deze burgers,” aldus El Fassed.
Stop Nederlandse belastingvoordelen Khadaffi
Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis wil opheldering over de belastingvoordelen voor de Libische dictator Khadaffi in Nederland en heeft hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Khadaffi betaalt slechts 0,125% vennootschapsbelasting,via één van zijn bedrijven in Ridderkerk, waar normale Nederlandse bedrijven 25% betalen. Vermoedelijk ligt hier een speciale overeenkomst met het Libische bedrijf aan ten grondslag.
"Dat we een belastingparadijs zijn weet de hele wereld allang, behalve onze regering. Maar dat we ons zelfs voor dictators als Khadaffi voor het karretje laten spannen is niet uit te leggen. Daar moet echt een einde aan komen," aldus Braakhuis. GroenLinks wil van de staatssecretaris weten of er aparte afspraken zijn voor belastingontwijking van hier gevestigde buitenlandse bedrijven, zoals die van de Libische dictator Khadaffi.
Stop onmiddellijk met uitzetten naar naar Libië
Kamerlid Tofik Dibi roept minister Leers van Immigratie en Asiel op om uitzettingsprocedures naar Libië ogenblikkelijk te staken. ‘De beelden op tv spreken boekdelen. Naar Libië kan niemand zonder gevaar voor eigen leven teruggestuurd worden’, aldus Tofik Dibi. Desalniettemin wordt de uitzetting van een Libische man voorbereid.
‘Het zou van ongekende hardheid getuigen als deze man daadwerkelijk naar een kokend Tripoli uitgezet zou worden. Het is de omgekeerde wereld: Nederland haalt zijn eigen onderdanen zo snel mogelijk terug en uitgeprocedeerden vliegen alsof er niks aan de hand is enkele reis Libië’, zo stelt Tofik Dibi.
Lees ook:
Stop Nederlandse belastingvoordelen Khadaffi
Stop onmiddellijk met uitzetten naar naar Libië
Grote zorgen over explosieve situatie in Libië