Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde woensdag 26 september voor het rapport van CDA'er Eurlings over de door Turkije geboekte vooruitgang voor toetreding tot de EU. Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie is tevreden met het resultaat en noemt het aangenomen rapport 'kritisch en fair'.

Lagendijk heeft een meerderheid van de parlementariërs achter zijn wijzigingsvoorstellen gekregen. Zo is de erkenning van de Armeense genocide door Turkije niet langer voorwaarde voor toetreding. Een goede zaak volgens Lagendijk, omdat de verwerking van het verleden alleen kan gebeuren door een interne discussie in het land en niet door druk vanuit de EU.

Ook de passage over Cyprus, het sinds 1974 in een Grieks en een Turks deel gescheiden eiland is evenwichtiger gemaakt.

Op schreden teruggekeerd
"Samen met de andere fracties heb ik er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het rapport meer in balans zou komen. Ik wilde terug naar het eerder gevonden compromis, zodat de uiteindelijke tekst niet misbruikt kan worden door diegenen, die tegen Turkse hervormingen en EU-toetreding zijn. Gelukkig is Eurlings na onze noodkreet op andere gedachten gebracht. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald," aldus Lagendijk.

Volgens Lagendijk blijft het de taak van het Europees Parlement om druk uit te oefenen op Turkije, zodat de noodzakelijke hervormingen doorgevoerd worden. "Een kritische houding vanuit Europa is nodig, maar dat kan het beste door intensieve samenwerking en niet door de deur dicht te gooien. Het is daarom van groot belang hervormingsgezinde Turken een duwtje in de rug te geven."