Onderzoek van de TU Delft laat zien dat het helemaal fout gaat met de liberalisering van de energiemarkt. De leveringszekerheid komt in gevaar, het leidt tot extra milieuvervuiling en de beloofde prijsdaling blijft uit. GroenLinks pleit ervoor dat de verdere liberalisering van deze markt wordt stopgezet.

Concreet betekent dit een moratorium op de liberalisering per 1 januari 2004 van de kleinverbruikersmarkt en op de privatisering per 1 juli 2004 van de energiebedrijven. Eerst moet er nu een fundamenteel debat gevoerd worden over voor en nadelen van het verder vrijmaken van deze markt.

GroenLinks vraagt de kamercommissie van EZ nog deze week in een procedurevergadering bij elkaar te komen, om een start te maken met de voorbereiding van het debat hierover met de regering. De kwestie is urgent: storingen in het net zijn aan de orde van de dag, de leveringszekerheid is in gevaar.

De onderzoekers van de TU Delft concluderen dat het vrijmaken van de energiemarkt er toe heeft geleid dat 'de milieubelasting meer is toegenomen'. En dat 'milieueffecten nu nauwelijks een rol spelen in de bedrijfsvoering'. Ze concluderen dat er nu in Nederland onvoldoende productievermogen beschikbaar is om de levering van elektriciteit te garanderen. Ook is de structuur onduidelijk: 'er is op dit moment geen enkele instantie die kan overzien in welke mate voldoende levering in de toekomst kan worden gegarandeerd'.

De ministers Wijers en Jorritsma hebben de consument een forse prijsdaling als gevolg van de liberalisering in het vooruitzicht gesteld. De onderzoekers concluderen dat deze is uitgebleven en dat zelfs 'voor de piekuren een forse prijsstijging is te verwachten'. De ministers Wijers en Jorritsma hebben dus verwachtingen gewekt die niet worden nagekomen. Het wordt hoog tijd dat de politiek daar nu conclusies aan verbindt en de liberalisering van de energiemarkt stopzet.

Wijnand Duyvendak