Het Israëlische leger heeft vanmorgen de geestelijk leider van Hamas vermoord, samen met zeker acht anderen. Eerder kwamen vele Palestijnen en hun kinderen om bij acties van het Israëlische leger. Ondertussen gaat Israël door met de illegale bouw van nederzettingen en van de afscheidingsmuur. GroenLinks veroordeelt deze politiek van escalatie en wil de druk tegen Israël opvoeren. Ook de regering dient de moord op Yassin te veroordelen.

De Israëlische liquidatiepolitiek is een flagrante schending van het internationaal recht, aldus Farah Karimi. Ook andere collectieve strafmaatregelen als het vernietigen van huizen, landbouwvelden, het doden van kinderen en onschuldige burgers zijn oorlogsmisdaden. Tot nu toe heeft de internationale gemeenschap weinig tot geen stappen ondernomen om deze liquidaties en andere vormen van staatsterrorisme een halt toe te roepen.

Het conflict in het Midden-Oosten wordt elke dag bloediger, treuriger, uitzichtlozer. De Israëlische liquidaties bieden daarvoor geen oplossing. Integendeel, de moord op Yassin zal het geweld in het Midden-Oosten alleen maar verder aanwakkeren. Daarvan zijn zowel de Palestijnse als de Israëlische burgers het slachtoffer. Een spiraal van geweld leidt onherroepelijk tot vele onschuldige slachtoffers aan beide zijden. De Israëlische acties jagen ook de gematigde Palestijnse bevolking in de armen van de radicale leiders. Het vredesproces ligt op sterven na dood. Door de dood van Yassin wordt de Hamas alleen maar aantrekkelijker voor wanhopige Palestijnen die een uitweg zoeken.

Het wordt nu tijd om Sharon tot rede te brengen en maatregelen te nemen. GroenLinks wil de druk op Israël opvoeren. De EU landen in de VN Veiligheidsraad moeten pleiten voor een beschermingsmacht om de veiligheid van de Palestijnen te waarborgen. De EU moet bovendien gebruik maken van haar mogelijkheden om Israël te dwingen de VN resoluties na te leven en haar militaire koers te beëindigen. In de (handels)associatieovereenkomst die de EU met Israël heeft afgesloten, is een mensenrechtenclausule opgenomen. Israël schendt deze mensenrechtenclausule al jaren. Het associatieverdrag met Israël moet worden opgeschort. Sancties moeten Israël dwingen aan vredespolitiek te werken. Wij roepen de regering op om hiervoor een voortrekker in Europa te zijn.

Farah Karimi