Kees Vendrik van GroenLinks is verrast door de uitspraak van Milieuminister Cramer vandaag, waarin zij waarschuwde voor een dreigende overproductie van grijze energie. Het is juist Cramer die energieproducenten geen strobreed in de weg legt bij het bouwen van nieuwe kolencentrales.

„Ik ben blij met het voortschrijdend inzicht van de minister.", zegt Vendrik. „Maar dat betekent wel dat ze nu alsnog haar uiterste best moet gaan doen om de bouw van nieuwe kolencentrales tegen te houden."

Klimaatdoelen onzeker
Cramer deed haar uitspraak bij de opening van het studiejaar van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze gaf daarbij ook aan dat er nog grote onzekerheid bestaat over de vraag of we de klimaatdoelstellingen voor 2020 wel gaan halen.

'Too little too late'
Cramer zei aanvullende maatregelen te willen nemen als in 2010 blijkt dat energieproducenten onvoldoende in duurzame energie investeren. „Dat is too little too late", vindt Vendrik, die vindt dat als Cramer problemen voorziet ze nu moet ingrijpen. Kees Vendrik wil daarom een brief van de minister en een spoeddebat. De regering moet op Prinsjesdag met aanvullende klimaatmaatregelingen komen.