Het Europees Parlement heeft ingestemd met de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Bosnië-Herzegovina. Joost Lagendijk (GroenLinks) meent dat de EU hiermee Bosnië een kans biedt om het oorlogsverleden achter zich te laten en in Europees verband de etnische tegenstellingen te overbruggen.

Bosnië zet met de samenwerkingsovereenkomst een eerste stap op weg naar EU-lidmaatschap. Er is geruime tijd onderhandeld over de overeenkomst, omdat Bosnië moeite had om aan de voorwaarden die de EU had gesteld te voldoen. Vooral op het gebied van interne politiesamenwerking.

Toekomst Balkan in de EU
Volgens Lagendijk ligt de toekomst van de Westelijke Balkan in de EU, dus ook die van Bosnië. Wel waarschuwt hij dat Europese integratie niet automatisch zal gaan. "Er zijn grote problemen in Bosnië die amper aangepakt worden, zoals corruptie, mensenhandel en drugshandel. Bosnië heeft zwakke nationale instituties. Deze worden verdeeld door voortdurende politieke ruzies tussen de etnische gemeenschappen. Hierdoor loopt het land kans om achterop te raken bij de buurlanden."

Positief effect
Vanwege de grote problemen in het land hoopt Lagendijk dat het samenwerkingsakkoord een positief effect zal hebben. "De overeenkomst moet het besef bij de Bosniërs versterken dat etnisch nationalisme geen toekomst heeft. De recente beslissing van de Servische deelrepubliek om zich terug te trekken uit het staatsenergiebedrijf en een eigen te vormen is niet hoopgevend. De Bosniërs moeten hun eigen etnische grenzen overstijgen om in Europa te komen."

Terugkeer vluchtelingen
Ook verloopt de terugkeer van oorlogsvluchtelingen in Bosnië nog altijd problematisch. "Vooral in de Servische deelrepubliek komt de terugkeer nagenoeg niet van de grond. Om verdere stappen in de richting van de EU te zetten, moet hier een oplossing voor worden gezocht," aldus Lagendijk.

Zie ook: