GroenLinks is blij dat het CDA terugkomt op haar eerdere standpunt dat de opvang van kwetsbare uitgeprocedeerde asielzoekers verboden moet worden. Als de PvdA ook voor opvang pleit ontstaat er een Kamermeerderheid die wil dat het rijk gaat zorgen dat kwetsbare asielzoekers opgevangen kunnen worden.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Goed dat het CDA eindelijk overstag is en ziet dat asielzoekers niet zomaar op straat gezet kunnen worden. Het is beter voor deze mensen en beter voor gemeenten als het rijk gaat zorgen dat zij kunnen worden opgevangen.

Het verbod op opvang voor deze groep werd in 2007 ingevoerd door staatssecretaris Albayrak (PvdA), onder andere met steun van het CDA. Sindsdien klopt een steeds grotere groep asielzoekers aan bij gemeenten voor hulp, terwijl gemeenten van staatssecretaris Teeven niet voor de ze groep mogen zorgen.

Voortman: “Het protest van al deze mensen tegen hun inhumane behandeling begint zijn vruchten af te werpen. Ik doe een beroep op de PvdA om er met ons voor te zorgen dat mensen die nergens heen kunnen een dak boven hun hoofd krijgen.”