Deze week maakte Eurocommissaris Fischer Boel bekend dat zij de export van varkensvlees wil gaan subsidiëren. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt dit een bijzonder slecht idee en vraagt om opheldering.

Kathalijne Buitenweg: "Dit druist in tegen onze klimaatambities. De consumptie van dierlijke producten leidt tot ongeveer een vijfde van alle door de mens uitgestoten broeikasgassen. Dat moet je natuurlijk niet gaan subsidiëren."

De Europese Commissie hoopt met de subsidies de winstgevendheid op peil te houden. Door de hoge voederprijzen en de sterke euro gaat het slecht met de verkoop van varkensvlees. GroenLinks denkt dat gemeenschapsgeld alleen ingezet moet worden om de sector structureel en duurzaam te hervormen. "Je moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de veehouderij op eigen benen kan staan. Subsidies mogen wat GroenLinks betreft wel worden gegeven voor bijzondere diensten van boeren op het gebied van milieu, dierenwelzijn of landschapsbeheer. Maar subsidies moeten in ieder geval niet aan de productie gerelateerd zijn, want dan stimuleer je overproductie. Dat hebben we in het verleden al veel te veel gedaan", aldus Buitenweg.

Oogpunt volksgezondheid
Ook vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het subsidiëren van vleesproductie niet verstandig. Een gezond dieet bevat veel groente en fruit en zeker niet te veel vlees. Juist dierlijke producten zorgen voor de grootste inname van vet, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Buitenweg: "Veel Europeanen eten te veel vlees. Dit kan leiden tot onder meer overgewicht. De Europese Commissie zou zich beter kunnen inzetten voor het voorlichten van de consument over gezonde voeding."

Dierenleed
De intensieve veehouderij, ook wel bio-industrie genoemd, is verantwoordelijk voor veel dierenleed. GroenLinks vindt dan ook dat deze manier van met dieren omgaan helemaal verboden moet worden. "Het is op geen enkele manier goed te praten dat je dieren letterlijk het licht in de ogen niet gunt. Toch gebeurt het nog dagelijks in Europese veeschuren. Ik vind het onze morele plicht om de situatie van dieren in de veehouderij te verbeteren."

Dumping
Tenslotte vreest GroenLinks dat de subsidies op het exporteren van varkensvlees zullen leiden tot dumping op instabiele markten in ontwikkelingslanden. Buitenweg vraagt de Europese Commissie om opheldering: "In het verleden hebben Europese subsidies al vaker geleid tot dumping van landbouwproducten in ontwikkelingslanden. Ik hoop niet dat dit nu weer gaat gebeuren, want daardoor kunnen lokale voedselmarkten ernstige schade oplopen. Het steunen van onze boeren mag er niet toe leiden dat boeren in ontwikkelingslanden het nog slechter krijgen."

Zie ook: