Op de luchthavens Heathrow en Manchester mogen passagiers sinds vandaag niet meer vliegen als zij weigeren door de bodyscanner te gaan. GroenLinks en de Britse Groenen willen dat de Europese Commissie de Britse regering hiervoor op het matje roept. Eurocommissaris Antonio Tajani van Transport heeft het Europees Parlement toegezegd dat passagiers altijd een alternatief zal worden geboden voor de bodyscanner. Bovendien gebruiken de Britten een scanner die niet voldoet aan voorwaarden rond privacy.

“Met haar no scan no flight-beleid geeft de Britse regering het slechte voorbeeld,” stelt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. “De Europese Commissie moet Londen terugfluiten voordat andere Europese landen een bodyscan verplicht stellen. Eurocommissaris Tajani sprak in 2008 klare taal. Hij garandeerde toen het Europees Parlement dat de bodyscanner niet verplicht zou worden gesteld. Passagiers zouden altijd kunnen kiezen voor een andere vorm van controle, zoals fouillering. Die belofte moet Tajani nu nakomen.”

Weinig verhullend

“Bijkomende probleem is dat de Britse luchthavens een verouderd type bodyscanner gebruiken. Deze produceert een weinig verhullend, driedimensionaal beeld van de passagier op het computerscherm van een beveiligingsbeambte,” vervolgt Sargentini. “Schiphol heeft geavanceerdere bodyscanners. Deze zetten geen afbeelding van het lichaam van de passagier op het scherm, maar een abstract, tweedimensionaal poppetje. Dit poppetje is voor iedereen gelijk, in tegenstelling tot de naaktscan die nu in Groot-Brittannië wordt gebruikt. De Britse scanners vormen een veel grovere aantasting van de privacy en waardigheid van passagiers dan nodig is.”

Het Europees Parlement is nog niet overtuigd van nut en noodzaak van bodyscanners. Het is in afwachting van een rapport van de Europese Commissie over de voor- en nadelen. Sargentini: "Als bodyscanners al een zinnige bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van de luchtvaart, dan voldoen de Britse bodyscanners in elk geval niet aan het rechtsstatelijke vereiste dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer zo klein mogelijk moet zijn. Het is van groot belang dat de Europese Commissie duidelijk maakt wat wel en niet wordt toegestaan rond bodyscanners."

Samen met haar Britse fractiegenote Jean Lambert heeft Sargentini vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Lees ook