vMinister Hoogervorst moet een pittig gesprek aangaan met de ziekenhuizen die zieke vakantiegangers weigeren. Ondanks eerdere uitspraken van de minister dat de bacterie MRSA geen belemmering mag vormen voor de toegang tot zorg, blijkt nu opnieuw dat het in de praktijk wel degelijk ziekenhuizen zijn die patiënten weigeren.

Uit angst voor deze zeer besmettelijke bacterie willen ziekenhuizen zieke vakantiegangers niet helpen. Alarmcentrales bellen zich een slag in de rondte. Het kan soms wel een week duren voordat zij een ziekenhuis hebben gevonden. GroenLinks vindt dat onacceptabel en roept de minister daarom per direct in gesprek te gaan met de ziekenhuizen om dit keer echt een einde te maken aan deze situatie.

Farah Karimi en Kees Vendrik

Vragen van de leden Karimi en Vendrik (beide GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het weren van zieke vakantiegangers (2 augustus 2005)

1. Bent u bekend met het bericht dat ziekenhuizen zieke vakantiegangers weren?
2. Staat u nog steeds achter uw uitspraak dat het ontoelaatbaar is dat een MRSA-besmetting kan leiden tot verminderde toegankelijkheid van zorg (kamervragen 1854)?
3. Deelt u de mening dat een week wachttijd op te vatten is als verminderde toegankelijkheid? Zo nee, waarom niet?
4. Deelt u de mening dat het behandelen van iemand ver weg van zijn familie, bijvoorbeeld in België of Duitsland, ook is op te vatten als verminderde toegankelijkheid? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u bereid onmiddellijk met de ziekenhuizen om de tafel te gaan zitten om de problemen op te lossen? Kunt u voor het einde van het zomerreces de Kamer informeren over de resultaten daarvan?
6. Wat gaat u doen om te voorkomen dat er volgend jaar weer problemen ontstaan?
7. De Inspectie heeft aan alle ziekenhuizen gevraagd een plan van aanpak op te stellen voor infectiepreventie, hebben alle ziekenhuizen dit al gedaan? Zo nee, welke niet en waarom niet?