Amerikanen die deelnemen aan VN-missies kunnen niet vervolgd worden door het Internationaal Strafhof, dat is de strekking van de resolutie waar de VN-Veiligheidsraad zich vrijdag 21 mei over buigt. Joost Lagendijk, europarlementariër en kandidaat voor GroenLinks, roept de Europese leden van de Veiligheidsraad op om tegen de Amerikaanse immuniteitsresolutie te stemmen.
Ook in 2002 en 2003 is de Verenigde Staten een dergelijke immuniteit verleend, telkens voor een jaar, maar het verzet ertegen is groeiende.
VS heeft VN nodig
Lagendijk, lid van de buitenlandcommissie in het Europees Parlement, vindt dat het tijd is om de regering-Bush tot een stap in de richting van acceptatie van het Strafhof te pressen. "Anders dan in voorgaande jaren heeft Washington de VN nu hard nodig", stelt Lagendijk vast. "Zonder de steun van de VN zal Bush er niet in slagen om in Irak een interim-regering te installeren die legitimiteit bezit in de ogen van de Irakezen en de internationale gemeenschap. Er is dus geen enkele reden voor de Veiligheidsraad om te zwichten voor de chantagepolitiek waarmee Washington het Strafhof probeert te ondermijnen."
VS niet boven de wet
De morele autoriteit van de VS is bovendien ernstig aangetast door het folterschandaal in de Abu Graib-gevangenis in Bagdad. Het is meer dan ooit nodig om te onderstrepen dat ook de VS gebonden zijn aan het internationaal humanitair en oorlogsrecht. "Het is ook in het belang van de VS zelf om te laten zien dat zij niet boven de internationale wet staan", aldus Lagendijk,
"en dus ook niet boven het Strafhof".
EU-landen in Veiligheidsraad
Lagendijk roept de EU-landen die een zetel hebben in de Veiligheidsraad Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje - op om tegen de Amerikaanse immuniteitsresolutie te stemmen. De Nederlandse regering, die niet in de Veiligheidsraad zit, zou gebruik moeten maken van haar
inspreekrecht in de Veiligheidsraad om tegen de Amerikaanse resolutie te pleiten. Lagendijk: "Nederland is gastheer van het Strafhof. Washington behoudt zich nog altijd het recht voor om onderdanen die zijn aangeklaagd en overgeleverd aan het Strafhof met geweld te bevrijden uit Den Haag. Internationale druk op de VS om het bestaan van het Strafhof te aanvaarden is dus een groot Nederlands belang."