GroenLinks wil geen AWACS-vluchten meer boven Limburg. Femke Halsema voert vandaag samen met lokale GroenLinks-afdelingen actie in Schinveld. Bij de actie wordt het gekapte bos omgetoverd in een ‘woud’ van ballonnen. Tegelijkertijd wordt een groot spandoek met de tekst "AWACS Away!" ontrold.

GroenLinks vindt dat de herrie lang genoeg heeft geduurd. Daarom moet de AWACS-basis in Geilenkirchen dicht. Het is onacceptabel dat er zoveel AWACS vliegen boven dichtbevolkt gebied. Jaarlijks vinden hier 3200 AWACS-vluchten plaats, dit is 60% van alle AWACS-vluchten van de NAVO. De Limburgse regio wordt onevenredig zwaar getroffen. De kap van 6 hectare bos in Schinveld in januari heeft de problemen alleen nog maar verergerd, doordat de AWACS nu lager kunnen vliegen. GroenLinks heeft jarenlang gestreden tegen deze bomenkap.

De AWACS zorgen voor enorme geluidsoverlast. Eén AWACS maakt evenveel herrie als vijftien Boeing-737 toestellen. De NAVO belooft op termijn een kwart minder vluchten, maar dat is volstrekt onvoldoende. De overlast blijft veel te groot: nog steeds gemiddeld 7 oorverdovende vluchten per dag. De regio is heel lang aan het lijntje gehouden met de belofte van stillere motoren voor de AWACS. De kans dat deze stillere motoren er komen, is klein. De NAVO-landen zouden moeten besluiten om daarvoor een miljard euro te investeren. Bovendien is ‘stiller’ nog steeds verre van stil: ook stillere motoren veroorzaken nog steeds een enorme herrie.

Aansluitend aan de actie in Schinveld bezoekt Femke Halsema in Heerlen een voedselbank. Hier zal ze helpen met het distribueren van voedselpakketten aan minima. Tijdens de kabinetten Balkenende is de armoede in Nederland toegenomen en zijn de verschillen tussen arm en rijk gegroeid. Eén op de negen huishoudens zit op of rond het minimum. Zesduizend gezinnen maken gebruik van de voedselbank. In 2005 groeiden 430 duizend kinderen op in armoede. Op het budget voor de bijzondere bijstand wordt ruim 200 miljoen euro per jaar bezuinigd. GroenLinks verzet zich hiertegen: de rijksoverheid moet gemeenten meer middelen en mogelijkheden geven voor een fatsoenlijk armoedebeleid.