De overheid sluit opnieuw grote en dure contracten met monopolist Microsoft. Dat is tegen de afspraken. GroenLinks vraagt daarom samen met de PvdA en de SP om opheldering.

Hoewel minister Donner eerder de Kamer meldde dat de overheid geen Enterprise Agreements meer met Microsoft zou afsluiten, gaan er opnieuw berichten dat de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie nieuwe deals met Microsoft maken. Het gaat in totaal om meer dan 50.000 werkplekken. GroenLinks kamerlid Vendrik wil met met collega's Gerkens (SP) en Van Dam (PvdA) weten om wat voor contracten het gaat en hoe het kan dat er nu wel deals gesloten worden terwijl eind vorig jaar nog besloten was geen nieuwe deals te sluiten en heeft daarom vragen aan de betreffende ministers gesteld.

GroenLinks wil dat de Nederlandse overheid het voortouw neemt bij het doorbreken van de machtspositie van de grote softwareleveranciers, door snel over te stappen op het gebruik van open software. Zo kan de overheid 'baas over eigen bits' worden en krijgen kleinere software bedrijven een eerlijke kans.
 
Kees Vendrik

Vragen van de leden Vendrik, Gerkens en Van Dam aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Economische Zaken over software contracten met Microsoft.

1. Is het juist dat, zoals de ‘Automatiseringsgids ’ meldde, het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw Enterprise Agreement met software assurance heeft afgesloten met Microsoft, voor drie jaar voor 6500 werkplekken? Zo nee, wat is er onjuist aan dit bericht?

2. Is het juist dat zoals dat zelfde bericht meldt, ook het departement van Defensie een bestaande Enterprise Agreement met twee jaar gaat verlengen? Zo niet, wat is onjuist aan dit bericht?

3. Is het sluiten van deze overeenkomsten met Microsoft niet strijdig met het antwoord op kamervraag nr. 2040504530 waarin gesteld werd dat in het pSG beraad werd afgezien van verlenging van bestaande en van het sluiten van nieuwe Enterprise Agreements? Zo nee, waarom niet?

4. Hoe verhouden deze nieuwe contracten met Microsoft zich tot de motie Vendrik (19 november 2002), het Open Standaarden en Open Source programma (OSSOS) en is er sprake geweest van een aanbestedingsprocedure waarbij ook kleinere softwareleveranciers een eerlijke kans hadden?

5. Wilt u deze vragen beantwoorden voor 1 juni aanstaande?