GroenLinks vreest voor verlies van banen door pensioenakkoord

GroenLinks wil weten wat de gevolgen van het pensioenakkoord zijn voor de werkgelegenheid. Tweede Kamerlid Jesse Klaver zal in het debat over het pensioenakkoord vandaag vragen om een berekening van het CPB. Hij vreest dat het akkoord zal leiden tot een vernietiging van banen.

Jesse Klaver: “Door het pensioenakkoord wordt het aannemen van mensen voor werkgevers duurder. Ook de extra stimulans om ouderen zonder baan aan te nemen verdwijnt. Het vijfpartijenkabinet heeft ervoor gekozen de hoge inkomens te ontzien ten koste van de ambitie op werk.  Dat is niet sociaal en het verkeerde recept om de werkloosheid te lijf te gaan”.

Naast het verhogen van de lasten op arbeid en het bezuiniging op de mobiliteitsbonus voor oudere mensen zonder baan, wordt er nog 150 miljoen euro extra bezuinigd op sociale zaken waarvan nog onduidelijk is hoe deze bezuiniging eruit komt te zien. Door deze maatregelen is nog geen twee maanden na het sluiten van het herfstakkoord de ambitie van de vijfpartijencoalitie om 50.000 extra banen te creëren, alweer neerwaarts bijgesteld. GroenLinks roept de vijf partijen op om de fiscale voordelen voor hoge inkomens om pensioen te sparen te beperken in plaats van te bezuinigen op werk.