GroenLinks wethouders en burgmeesters in meer dan 45 gemeentes weigeren mee te werken aan het op straat zetten van vluchtelingen. Dat verklaren zij in een manifest getiteld “Maak van vluchtelingen geen daklozen”, dat vandaag in Nijmegen is gepresenteerd. Minister Verdonk heeft besloten dat veel vluchtelingen terug moeten naar hun herkomstland, ook als ze daar niet welkom zijn of gevaar lopen. 47 Wethouders en vijf burgemeesters van GroenLinks verklaren niet mee te werken aan het uit de opvang zetten van deze groep vluchtelingen. Zij zullen plaatselijke noodopvangvoorzieningen creëren en hun bevoegdheden optimaal inzetten om de politie niet mee te laten werken aan het op straat zetten van mensen.

GroenLinks wethouders en burgemeesters ondervinden aan den lijve de bikkelharde gevolgen van het huidige asielbeleid. Van gemeentebesturen wordt loyaliteit verwacht aan de uitvoering van minister Verdonks terugkeerbeleid. Feitelijk moeten gemeentes uitgeprocedeerde asielzoekers zonder rompslomp op straat zetten, bij gebrek aan enig perspectief op terugkeer naar het herkomstland. Dat is inhumaan en fout beleid. In het manifest verklaren de GroenLinks-bestuurders uit gemeentes als Nijmegen, Tilburg, Wageningen en Maastricht zich solidair met deze groep vluchtelingen. Zij zullen al hun bevoegdheden inzetten om de politie niet mee te laten werken aan het uit de opvang zetten van vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land van herkomst. Voor deze burgers moet de overheid opvang bieden, desnoods in een gemeentelijke opvangvoorziening.

Het manifest is vandaag gepresenteerd door Marijke Vos, Tweede-Kamerlid en kandidaat wethouder in Amsterdam, en Lenie Scholten, wethouder in Nijmegen. Dit deden zij namens de 50 andere GroenLinks-bestuurders tijdens een bezoek aan een gemeentelijke noodopvang voor vluchtelingen in Nijmegen.

Het manifest is hier te lezen.