GroenLinks wil 7 miljoen euro om wachtlijsten in de GGZ aan te pakken

De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn lang, omdat er niet genoeg bevoegde psychologen zijn om behandelingen te bieden. Daarom wil GroenLinks dat staatssecretaris Paul Blokhuis 7 miljoen euro vrijmaakt voor extra opleidingsplekken voor gz-psychologen. Dit voorstel doet GroenLinks vandaag bij het begrotingsdebat van VWS in de Tweede Kamer.
 

Er is een groot tekort aan psychologen die zijn opgeleid en bevoegd om mensen te behandelen. Op dit moment is het aantal niet ingevulde vacatures opgelopen tot bijna duizend. Mensen met psychische problemen moeten in sommige gevallen 23 weken wachten voordat zij hun behandeling kunnen starten.

Schrijnend en onwenselijk
“Het is schrijnend dat mensen die psychische hulp nodig hebben, hier soms bijna een half jaar op moeten wachten. De wachtlijsten hebben een grote impact op henzelf, hun werk of studie en hun naasten. Door zo lang geen behandeling te krijgen, kunnen klachten bovendien toenemen of erger. Een zeer onwenselijke situatie”, zegt Wim-jan Renkema, Tweede Kamerlid van GroenLinks.

Tekort aan opleidingsplekken
Interesse voor het werken als behandelaar is er genoeg. Er zijn jaarlijks 1.400 psychologen die de tweejarige aanvullende opleiding tot gz-psycholoog willen volgen zodat zij mensen kunnen behandelen. Maar er zijn slechts 700 opleidingsplekken beschikbaar. Met de 7 miljoen euro kunnen honderd extra opleidingsplekken worden gecreëerd.Renkema: “Daarmee zijn er structureel honderd extra vakkundige mensen die kunnen bijdragen aan hulp aan mensen in nood.”

In december stemt de Tweede Kamer over het voorstel.