GroenLinks roept de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op concrete actie te ondernemen om de opvarenden van het Greenpeace schip Arctic Sunrise vrij te krijgen. De Arctic Sunrise protesteerde tegen Russische olieboringen in het ongerepte poolgebied. Het schip en zijn bemanning worden door Rusland vast gehouden in Moermansk. Minister Timmermans wil pas actie ondernemen als duidelijk is wat de officiële aanklacht van Rusland tegen de bemanningsleden is.

GroenLinks roept de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op concrete actie te ondernemen om de opvarenden van het Greenpeace schip Arctic Sunrise vrij te krijgen. De Arctic Sunrise protesteerde tegen Russische olieboringen in  het ongerepte poolgebied. Het schip en zijn bemanning worden door Rusland vast gehouden in Moermansk. Minister Timmermans wil pas actie ondernemen als duidelijk is wat de officiële aanklacht van Rusland tegen de bemanningsleden is. 

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Vorige week antwoorde minister Hennis, de vervangster van minister Timmermans, dat het kabinet geschokt was over de gang van zaken in Rusland en dat zij alles in het werk zou stellen om de opvarenden vrij te krijgen.  Inmiddels zijn we een week verder en blijken de opvarenden onder erbarmelijke omstandigheden in onverwarmde isoleercellen te zitten.”

GroenLinks roept minister Timmermans op niet langer te wachten en liever vandaag dan morgen  naar het Internationaal Tribunaal voor het Zeerecht  te gaan. Hij kan daar op basis van het internationaal zeerecht de vrijlating op borgtocht van het schip en zijn bemanning eisen.  Van Tongeren: “We mogen de mensenrechten en het recht op vrije doorgang op volle zee niet opofferen voor onze olie-, gas- of andere handelsbelangen.”