GroenLinks wil dat het kabinet gaat uitzoeken hoe er meer milieuwinst te halen is uit de APK. Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik moet er een groene APK komen, waarbij automobilisten gestimuleerd worden hun auto te ‘green pimpen’. Vandaag overhandigt GroenLinks een notitie met aanbevelingen aan minister Cramer tijdens een Algemeen Overleg over luchtkwaliteit in de Tweede Kamer.

Los van het type auto waarin iemand rijdt en zijn of haar rijstijl, is ook de staat van een auto bepalend voor het brandstofverbruik en de hoeveelheid uitlaatgassen. GroenLinks wil dat auto’s strenger gecontroleerd worden op de actuele uitstoot van roet en uitlaatgassen.

“Auto’s worden wel gecontroleerd op de actuele uitstoot, maar dat is een momentopname. De marges die gehanteerd worden ten opzichte van de fabriekssituatie zijn te groot. Ook valt te denken aan het aanscherpen van het bandenprofiel. Dat dient de veiligheid én vermindert het brandstofverbruik”, aldus Vendrik.

Daarnaast wil GroenLinks dat garagehouders een soort checklist gaan hanteren met suggesties om de milieuprestatie van auto’s te verbeteren. Dat kan gaan om EKO-banden of om bandenspanningsmeters die je op je ventiel kunt draaien. Met een groen lichtje zit je goed, met rood moet je je banden oppompen.

“Dit soort verbeteringen aan je auto zijn goed voor de portemonnee, voor het milieu en voor mensen die langs lawaaiige snelwegen wonen”, zegt Vendrik, die onlangs zelf zijn auto heeft laten testen een aanpassen op milieuprestaties.

GroenLinks wil ook dat de minister zich in Europa hard maakt voor verplichte EKO-banden en ledverlichting op nieuwe auto’s.