GroenLinks wil een verdubbeling van de kinderbijslag voor 17-jarige scholieren die hun school succesvol afronden. Een financiële beloning van ongeveer 1200 euro kan voorkomen dat deze jongeren uitvallen in het MBO of VMBO. Jongeren in het beroepsonderwijs dienen tevens studiefinanciering te krijgen.

Met deze voorstellen sluiten Ineke van Gent en Paul Jungbluth zich aan bij de CPB-voorstellen voor de beloning van scholieren die niet meer leerplichtig zijn. Het voorstel is een tegenhanger van eerdere plannen van staatssecretaris Van Hoof om ouders van voortijdig schoolverlaters te straffen met een korting op de kinderbijslag. GroenLinks wil bovendien dat leerlingen in VMBO en MBO na hun 16e studiefinanciering kunnen krijgen. Zo worden zij gestimuleerd en beloond als zij een opleiding volgen en af maken.

Het CDA heeft voorgesteld om 300 miljoen euro extra uit te trekken voor een verhoging van de kinderbijslag. Dit klinkt als een verkiezingsstunt van CDA-leider Verhagen: boter bij de vis graag. GroenLinks is nog niet vergeten hoe hij in december bakzeil haalde met het voorstel om de gestegen energielasten te compenseren. Daarnaast is het te betreuren dat het CDA kiest voor een algemene verhoging van de kinderbijslag. De bovenmodale kostwinnersgezinnen gaan er in 2006 al met 5 tot 6 procent op vooruit. Zij hebben geen extraatje nodig. GroenLinks zet die 300 miljoen euro liever gericht in voor de huishoudens met een inkomen op of rond het minimum. Dit zijn precies de groepen die er in 2006 op achteruit gaan. Het zou het CDA sieren als zij de armoede aanpakken waarin 430.000 kinderen in Nederland opgroeien. Dat kan door te kiezen voor gerichte compensatie.

Ineke van Gent
Paul Jungbluth