Tofik Dibi en de Bossche GroenLinks-wethouder Bart Eigeman bepleiten een landelijke impuls voor brede vmbo-scholen. Daarmee moet schooluitval worden voorkomen en moet het onderwijsaanbod op VMBO-scholen completer en aantrekkelijker worden.

Op brede basisscholen is door GroenLinks in onder andere Den Bosch al veel resultaat geboekt. GroenLinks vindt dat alle basisscholen brede scholen moeten worden. Scholen waar niet alleen les wordt gegeven, maar waar ook de peuterspeelzaal, de kinderopvang, taallessen voor ouders en het centrum voor jeugd en gezin een plek hebben gevonden. Brede scholen stellen ouders in staat te werken, terwijl de kinderen na schooltijd zich verder ontwikkelen in sport, spel of schilderen.

Leren en werken
Het fenomeen brede vmbo-school is nog minder bekend. Tofik Dibi en Bart Eigeman vinden dat daar verandering in moet komen. GroenLinks wethouder Bart Eigeman wil het succes van de brede basisschool de komende jaren omzetten naar een brede vmbo-school. Eigeman: "Twintig procent van de schoolverlaters, verlaat het vmbo. Het is bijna onmogelijk om aan het werk te komen als je alleen de basisschool hebt gehaald. We moeten echt alles op alles zetten om deze jongeren binnen boord te houden. Dat kan door een positieve leer-werkomgeving te maken. Het VMBO is de springplank naar de economie van morgen!"

Samenwerking
De brede vmbo-school verschilt van de brede basisschool. De nadruk ligt er minder op naschoolse opvang en meer op een aantrekkelijke aanbod van activiteiten en goede samenwerking met schoolmaatschappelijke werk en zorgaanbieders. Tofik Dibi: "Het schoolgebouw staat er. Daar moeten we optimaal gebruik van maken door na school jongeren de mogelijkheid te geven te voetballen in de gymzaal, toneel te spelen in de aula en huiswerkbegeleiding te krijgen in een klaslokaal."

Activiteiten
De brede vmbo-school biedt ook goede kansen om ouders meer te betrekken bij de school. De Onderwijsraad concludeert in haar onlangs verschenen advies Ouders als partners dat met name in het vmbo en het mbo ouders afwezig zijn. Dat geldt des te meer voor allochtone ouders. Dibi: "Ouders en leraren werken samen om kinderen groot te brengen. Om echt goed samen te kunnen werken moet je van elkaar weten wie je bent, wat je visie is en hoe je elkaar kunt vinden als er problemen zijn. Daarom is het goed als scholen naast de standaard ouderavonden ook allerlei andere activiteiten organiseren die voor ouders, leerlingen en buurtbewoners interessant kunnen zijn."

Tofik Dibi, GroenLinks Tweede Kamerfractie
Bart Eigeman, wethouder onderwijs Den Bosch