Het Utrechtse jongetje Dennis (8 jaar) hoort onder het kinderpardon te vallen en zou daarom in Nederland moeten blijven, vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman. Zij wil nog voor 30 november, de datum dat Dennis uitgezet zal worden, een Kamerdebat met staatssecretaris Teeven over een humanere toepassing van het kinderpardon. Volgens het kabinet vallen enkel kinderen die gedurende een periode van tenminste acht jaar onder toezicht van het Rijk staan onder het kinderpardon. Dennis is geboren in Nederland en woont hier al zijn hele leven, maar omdat het gezin ook enkele tijd onder toezicht heeft gestaan van gemeentes en particuliere organisaties geldt het kinderpardon niet voor hem.

Linda Voortman: “Het kinderpardon was bedoeld om ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen hier kunnen blijven. Nu blijkt dat door de rigide toepassing veel kinderen alsnog uitgezet dreigen te worden, omdat ze net te oud zijn als Wime, of omdat ze niet onder Rijkstoezicht stonden, zoals Dennis. Voor al deze kinderen moet er een oplossing komen. Ik wil nog voor 30 november met de staatssecretaris in debat, zodat we als Kamer de uitzetting van Dennis, en andere kinderen zoals hij, kunnen tegenhouden."

GroenLinks wil dat het kinderpardon ook geldt voor kinderen die niet onder het toezicht van het rijk stonden, maar wel op een andere manier aannemelijk kunnen maken in Nederland te hebben gewoond. Daarnaast vindt GroenLinks dat jongeren die ouder zijn dan 21 maar voor hun 13e asiel hebben aangevraagd, ook in aanmerking  voor het kinderpardon zouden moeten komen.

Zie ook de petitie voor Dennis