GroenLinks wil debat over fipronil-eieren

GroenLinks wil direct in de eerste week na het reces een debat met staatssecretaris Van Dam en minister Schippers over de fipronil-kwestie.

Het is zeer de vraag of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit alert en adequaat heeft gehandeld. De antwoorden van de regering roepen opnieuw vragen op. Het is onbegrijpelijk waarom er na de tip in november vorig jaar over het gebruik van fipronil geen verdergaande actie is ondernomen door de NVWA, zoals testen op de aanwezigheid van van deze stof in eieren.

Al in eerdere studies van de Europese voedselwaakhond EFSA is immers gewaarschuwd dat fipronil zich ophoopt in weefsel én dat er serieus rekening gehouden moest worden dat fipronil in eieren terecht kon komen. Dit had een hoop leed kunnen voorkomen voor zowel de consument als de pluimveehouderijen. GroenLinks wil ook meer uitleg van de staatssecretaris waarom zo lang het middel Dega-16 kon worden gebruikt, terwijl dit geen toegelaten middel is voor de bestrijding van bloedluizen. Het is hoogst verbazingwekkend dat zowel de NVWA als de sector zelf dit niet eerder hebben opgemerk