GroenLinks wil debat over inzet dwangmaatregelen in psychiatrie

Naar aanleiding van het schokkende bericht dat de politie een taserwapen heeft gebruikt tegen een patiënt die in een psychiatrische instelling in een separeercel zat, wil GroenLinks zo snel mogelijk een debat over de inzet van dwangmaatregelen in de psychiatrie.

De inzet van dwangmaatregelen is zeer ingrijpend en traumatiserend. Het gebruik van politiegeweld tegen mensen in een psychiatrische instelling, en al helemaal tegen patiënten die reeds in een isoleercel zitten, vindt GroenLinks dan ook verschrikkelijk. Zes weken na het incident is nog altijd niet duidelijk waarom de politie tot gebruik van dit dwangmiddel is overgegaan. Zorgwekkender is nog dat er nauwelijks zicht is op de inzet van dwangmaatregelen: er zijn geen openbare cijfers over de inzet van deze dwangmaatregelen in de psychiatrie. Zorgaanbieders bepalen nu zelf of en hoe zij rapporteren over de inzet van dwangmaatregelen. GroenLinks wil de feiten op tafel.

Zorgwoordvoerder Corinne Ellemeet: “Het bericht van 1Vandaag heeft mij diep geschokt. Het gaat hier om enorm kwetsbare mensen. Ik wil weten hoe dit zit. Was de inzet van het taserwapen een incident? Of gebeuren dit soort dingen vaker? Hoe vaak worden dwangmiddelen ingezet in de GGZ? Is de controle en regelgeving voldoende? GroenLinks wil een debat met de minister om onnodige inzet van dwangmaatregelen te voorkomen.”