GroenLinks wil honderduizenden mensen aan het werk helpen in de persoonlijke dienstverlening. Particulieren die hulp in en om huis willen inhuren, bijvoorbeeld een witte werkster, kunnen op het postkantoor dienstencheques kopen en krijgen daarmee recht op belastingaftrek. Dat is de strekking van een plan dat Ineke van Gent vandaag aanbiedt aan staatssecretaris Van Hoof.

Met de dienstencheques  voor klussen in en om het huis, slaat GroenLinks drie vliegen in één klap: alle mensen die nu aan de kant staan met een uitkering worden gestimuleerd om aan het werk te gaan, klussen in en om het huis worden uit handen genomen en het zwartwerk wordt teruggedrongen. Met het systeem van dienstencheques wordt de “markt” zoveel mogelijk aan de mensen zelf overgelaten: internet, prikborden bij supermarkten zijn heel geschikt om vraag en aanbod bij elkaar brengen, zoals nu ook al gebeurt in het informele circuit. Daarnaast krijgt het CWI een actieve rol in het verder stimuleren van de persoonlijke dienstverlening. Bijna iedereen kan hiermee gedeeltelijk aan de slag. Buitenlandse ervaringen laten zien dat systemen met dienstencheques succesvol zijn en dat er grootschalig gebruik van wordt gemaakt.

Meer werk, minder zwartwerk
Er is een enorme behoefte aan hulp bij klussen in en om het huis, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De optelsom van de wensen voor huishoudelijke hulp en kinderoppas alleen al bedraagt 800 miljoen uur per jaar, wat neerkomt op 500 duizend fulltime banen. Ook voor hulp bij administratie, computerproblemen, tuinonderhoud, huiswerk, boodschappen en kleine onderhoudklusjes in het huis, wil GroenLinks de dienstencheques inzetten. Hiermee wordt een enorme markt gecreëerd voor werk dat particulieren nu vaak óf zelf doen, óf zwart uitbesteden. Voor de pakweg 1 miljoen mensen met een bijstands-, WW- of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheids-uitkering biedt het systeem volop kansen om aan de slag te gaan.

Dienstencheques kosten overheid geen geld
De invoering van de dienstencheque hoeft de overheid geen geld te kosten en levert wel een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke welvaart. De huidige witte werksterregeling is een mislukking omdat het voor particulieren tweemaal zo duur is als een zwarte werkster. Een systeem van dienstencheques zal pas grootschalige toepassing vinden als de prijs kan concurreren met de huidige prijs die in het informele circuit gebruikelijk is. Daarom wil GroenLinks iedereen een belastingkorting van 35% op de prijs van een dienstencheque geven. Mensen met een uitkering worden voor hetzelfde bedrag gekort, waardoor de overheid geen geld kwijt is. En uitkeringsgerechtigden mogen 2/3e van de opbrengst zelf houden bovenop de uitkering, wat heel wat beter werkt dan de huidige starre en beperkte bijverdienregeling.

Kabinet moet ambitie tonen
Met de voorstellen voor dienstencheques, biedt GroenLinks een alternatief voor de veel te slappe plannen van staatssecretaris Van Hoof: eerst heeft hij de witte-werksterregeling laten doodbloeden, nu komt hij met een plan dat evenmin zoden aan de dijk zet. Immers, het verder verschuiven van de belastingplicht van de inhuurders naar de dienstverleners, maakt de persoonlijke dienstverlening niet goedkoper. GroenLinks kiest voor meer werk voor de bijna 1 miljoen mensen die nu aan de kant staan.

Ineke van Gent

Kees Vendrik