GroenLinks wil doorrekening kosten Marinierskazerne

GroenLinks Tweede Kamerlid Isabelle Diks wil van staatssecretaris Visser van defensie een financiële onderbouwing van de kosten van het heroverwegen van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Ook wil het Kamerlid van de staatssecretaris weten wat de mogelijkheden zijn om zowel de kazerne in Doorn in stand te houden, en een multidisciplinair complex in Vlissingen in te richten met functionaliteiten die in de rest van het land ontbreken. Diks heeft hiertoe nieuwe Kamervragen gesteld.

In reactie op de eerdere vragen van Diks over de leegloop bij het Korps Mariniers in verband met de verhuizing van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn naar Vlissingen antwoordde de staatssecretaris afgelopen week dat defensie nog geen onomkeerbare stappen heeft genomen, maar dat annulering van het besluit waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s zou kosten. 

Diks: “De bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen kost meer dan honderd miljoen meer ten opzichte van wat het opknappen van de kazerne in Doorn zou hebben gekost, dus het lijkt mij belangrijk om heel precies te zijn. We kunnen in de Tweede Kamer het debat over de bouw van een kazerne niet voeren op basis van op bierviltjes berekende schattingen. Ik wil precieze cijfers van het ministerie, en niet alleen over wat annulering kost, maar ook wat het kost om met de huidige plannen door te gaan.”

Diks begrijpt dat het opnieuw oplaaien van de discussie over de marinierskazerne voor onrust zorgt bij provincies en gemeenten. 

“Het is echter wel beter om ten halve te keren dan ten hele te dwalen. GroenLinks wil een oplossing waar de mariniers en hun families, Zeeland en de Utrechtse Heuvelrug mee kunnen leven én waar defensie goed mee is gediend. Daarom vraag ik de staatssecretaris naar aangepaste scenario’s te kijken.” aldus Diks.

Op 17 mei spreekt de Kamercommissie Defensie op initiatief van Diks met de mariniers over hun zorgen.