In Spanje, Portugal en België is op grote schaal fraude gepleegd met subsidiegelden in de vlasteelt. De huidige vice-voorzitter van de Commissie, Loyola De Palacio, was destijds minister van landbouw in Spanje.

In september 1999 verklaarde De Palacio in het Europees Parlement: “I was not aware of particular cases of fraud in the flax sector”. Volgens een nog niet gepubliceerd rapport van OLAF, het Europees parlementair fraudebureau, was de fraude met Europese subsidiegelden in de vlasteelt en -verwerkende industrie wel degelijk reeds in 1999 bekend.

GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman heeft de zaak op de agenda van de Commissie gezet door schriftelijke vragen te stellen waarop de Commissie binnen drie weken moet reageren. Hij eist duidelijkheid over de fraude en over de positie van Commissaris De Palacio, die van 1996 – 1999 minister van Landbouw van Spanje, was in deze zaak.

De vlasfraude en de mogelijke rol van De Palacio kwam uitgebreid aan de orde tijdens de hoorzittingen van de kandidaat commissarissen in het Europees Parlement in september 1999. De Palacio verklaarde toen niet op de hoogte te zijn van fraude én dat, mocht zij in een zelfde situatie als de vorige Commissie terechtkomen zij zich logischerwijs zou terugtrekken. Met deze ‘zelfde situatie’ verwees De Palacio naar de voorgaande Commissie en de onhoudbaar geworden positie van de Franse Commissaris Cresson. Ten gevolge hiervan trad de hele Commissie in het voorjaar van 1999 af.

Links:

CV van Loyola De Palacio.

Verslag v/d hoorzittingen in september 1999.

Schriftelijke vraag van Theo Bouwman op 29 maart 2001.