De Europese groene en socialistische fracties vragen een standpunt van de Europese Commissie over de weigering van Portugal om het schip van Women on Waves de Portugese wateren
binnen te laten.

“We vragen van de Commissie of ook zij de weigering van Portugal beschouwt als een inbreuk op het EU-verdrag, op het internationale recht en de Conventie op het Zeerecht. Daarnaast vragen we de Commissie of het recht op het vrije verkeer is geschonden", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Inbreuk
De europarlementariërs willen verder weten welke stappen de Commissie neemt om een eventuele inbreuk ongedaan te maken. Ze maken zich zorgen over deze zaak, maar ook over de precedentwerking die hiervan uitgaat. “Wordt een schip van Greenpeace volgende keer ook geweigerd?", aldus Buitenweg. “Het is misbruik van recht om mensen met meningen die de regering niet aanstaan buiten de grenzen te houden.”

Geen abortussen
De Women on Waves overtreden geen Portugese wet aangezien zij geen abortussen binnen de Portugese territoriale wateren uit zullen voeren. De enige activiteit binnen Portugal bestaat uit het voeren van een informatiecampagne. Hiertoe is Women on Waves uitgenodigd door diverse Portugese vrouwenorganisaties.

Website WOW http://www.womenonwaves.org/