Tweede Kamerlid Tofik Dibi dient maandag tijdens het wetgevingsoverleg Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer een voorstel in om weer een landelijke wapeninleveractie te organiseren. Tijdens zo’n actie kan iedereen bij de politie slag- of steekwapens inleveren zonder dat zij voor het bezit ervan worden vervolgd.

“Het is alweer 10 jaar geleden dat mensen straffeloos hun wapens konden inleveren. Ik heb niet de illusie dat elke doorgewinterde crimineel zijn wapens inlevert, maar elk ingeleverd mes of pistool is er in ieder geval weer één minder in omloop”, aldus Dibi.

In 2004 heeft de Tweede Kamer unaniem om zo’n actie gevraagd, maar heeft oud-minister Hirsch Ballin er niets mee gedaan. GroenLinks hoopt dat minister Opstelten (Veiligheid en Jusittie) wel snel aan de slag gaat om het legale en illegale wapenbezit aan te pakken.

Dibi: "De inzet van politiecapaciteit om illegale wapens op te sporen en in beslag te nemen is vele malen kostbaarder dan een wapeninleveractie. Daarnaast moet nagedacht worden of de legale en illegale verkrijgbaarheid van slag-, stoot- en vuurwapens niet tot een minimum beperkt zou moeten worden".

UPDATE 25 november 2010: Dibi haalt een meerderheid in de Tweede Kamer voor een eenmalige landelijke wapeninleveractie. Minister Opstelten zegt toe ermee aan de slag te gaan.