GroenLinks wil dat minister Asscher een einde maakt aan gedwongen alfahulpconstructies. Dat laat GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman weten in reactie op het rapport van de commissie Kalsbeek. Die concludeert dat er een einde gemaakt moet worden aan de alfahulpconstructie, omdat op die manier de rechten van zorgmedewerkers uitgehold kunnen worden.

Voortman: “Minister Asscher moet maatregelen nemen om te stoppen dat mensen in alfahulpconstructies gedwongen worden. GroenLinks vraagt al tijden om maatregelen om te voorkomen dat zorgmedewerkers gedwongen worden als alfahulp aan de slag te gaan en zo hetzelfde werk te doen met minder rechten. De minister moet voorkomen dat de bezuinigingen op de zorg worden gebruikt om meer zorgmedewerkers in de alfahulpconstructie te dwingen.”

Alfahulpen bouwen geen pensioen op en hebben minder recht op loondoorbetaling bij ziekte dan reguliere werknemers. Afgelopen zomer kwam Sensire in opspraak nadat bekend werd dat zij al haar zorgmedewerkers wou ontslaan om hen vervolgens via een alfahulpconstructie weer aan de slag te laten gaan. Nu ook de commissie Kalsbeek adviseert een einde te maken aan deze schijnconstructies, wil GroenLinks dat minister Asscher niet langer wacht met het treffen van maatregelen om uitbuiting via alfahulpconstructies tegen te gaan.