De ophokplicht is slecht voor kippen en voor de biologische sector. Zij betalen de prijs voor problemen in de bio-industrie. De maatregel is ook niet noodzakelijk. Daarom vraagt GroenLinks minister Veerman om de ophokplicht op te heffen.

GroenLinks is bezorgd over de gevolgen van de ophokplicht voor de biologische pluimveesector. Steeds duidelijker wordt dat Nederland alleen staat in de 'overbezorgde' reactie op de vogelgriep. Andere Europese landen vinden verscherping van controle voldoende. Ook de Europese Commissie vindt ophokken overdreven. En uit Rusland komen berichten dat de verspreiding van de vogelgriep niet doorzet. Daarom vraagt GroenLinks aan Veerman om de ophokplicht op te heffen.

Het verzoek om ophokken kwam van de gangbare pluimveeboeren. Zij hebben weinig geleerd van de vorige uitbraak van de vogelgriep. In die bedrijven zitten duizenden kippen boven op elkaar. De bedrijven liggen zo dicht bij elkaar dat besmetting niet tegen te houden is, mocht er een ziekte uitbreken. Om dat risico te beperken, worden de biologische kippen die wel vrij kunnen rondscharrelen de dupe. Die moeten nu allemaal binnen blijven in hokken die daar niet op berekend zijn. GroenLinks vindt dat de gangbare pluimveesector zelf het besmettingsrisico moet verkleinen.

De minister van landbouw wil de biologische sector versterken. Met de ophokplicht draagt hij bij aan het tegendeel. Op 15 september spreekt de landbouwcommissie op verzoek van GroenLinks en PvdA met pluimvee experts, virologen en ornithologen over de vogelgriep. GroenLinks wil direct daarna ook een overleg met de minister over de kwestie. Bovendien heeft GroenLinks hem de volgende schriftelijke vragen gesteld:

1. Is het juist dat de kans groot is dat Nederland geen toestemming krijgt van de Europese Commissie om de biologische en Freiland-eieren als biologisch en uitloop te blijven verkopen rekening houdend met de Nederlandse ophokplicht (Spits maandag 5 september 2005)?

2. Wanneer wordt het besluit over de status van de Nederlandse eieren door de Europese Commissie verwacht?

3. Is het juist dat de Europese Commissie het risico op uitbraak van vogelpest in Nederland als gevolg van besmetting door trekvogels zeer gering acht? Zo ja, welke feiten of wetenschappelijke inzichten bepalen het verschil in beoordeling tussen Nederlandse en Europese experts?

4. Bent u bereid de ophokplicht die vooral de biologische pluimveehouders treft, in te trekken en aan te sluiten bij de Europese lijn van verscherpte monitoring en hygiënemaatregelen? Zo nee, waarom niet?

5. Wat betekent een negatief besluit van de Europese Commissie over de status van de Nederlandse eieren voor de sector en welke compensatie gaat u daar tegenover stellen?

6. Hoe ‘tijdelijk’ is de huidige ophokplicht en wat zijn de criteria op basis waarvan tot het opheffen van de ophokplicht wordt besloten?

7. Wilt u deze vragen vóór 15 september beantwoorden?

Marijke Vos