De Autoriteit Consument en Markt heeft geoordeeld dat de afspraken die gemaakt zijn over het sluiten van kolencentrales, tegen de regels zijn. Daarmee wordt het fundament onder het Energieakkoord weggeslagen. GroenLinks zal met plannen komen om het Energieakkoord te redden.

GroenLinks wil het Energieakkoord graag redden. De Autoriteit Consument en Markt heeft geoordeeld dat cruciale afspraken die gemaakt zijn over het sluiten van kolencentrales, tegen de regels zijn. Daarmee wordt het fundament onder het Energieakkoord weggeslagen.

Volgens deze afspraak zouden energieleveranciers vijf vuile kolencentrales sluiten. In ruil daarvoor schaft het kabinet de kolenbelasting af. Al eerder liet de eigenaar van één van de centrales, Delta, weten niet van plan te zijn de centrale te sluiten.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "de akkoorden van dit kabinet zijn geen lang leven beschoren. Met het wegvallen van deze cruciale afspraak over de kolencentrales wordt het fundament onder het Energieakkoord weggeslagen.

GroenLinks zal met plannen komen om het Energieakkoord te redden. Liesbeth van Tongeren: "een belasting op vervuiling, zoals een realistische kolenbelasting, zorgt voor een level playing field in de energiesector. Tegelijkertijd maakt het schonere gascentrales aantrekkelijker. Zo kunnen we de kern van het energieakkoord overeind houden." GroenLinks zal de plannen bij het debat over het energieakkoord of de behandeling van het belastingplan indienen.