GroenLinks wil dat het verplichte energielabel huiseigenaren voortaan advies geeft over besparingsmogelijkheden en subsidieregelingen. Er is nu weinig animo voor het huidige verplichte energielabel, huiseigenaren vinden de kosten te hoog en het label is te vrijblijvend. Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent moet daar verandering in komen.

“Huiseigenaren vragen zich nu terecht af ‘whats in it for me?’. Het label kost hen geld en ze kunnen er eigenlijk weinig mee. Dat is een gemiste kans. Het energielabel wordt een stuk aantrekkelijker als het label huiseigenaren praktisch advies biedt over energiebesparende mogelijkheden en hen ook adviseert over de verschillende subsidieregelingen”, aldus Van Gent.

De bouwsector wordt hard getroffen door de economische crisis. GroenLinks wil juist nu particulieren stimuleren om werk te maken van de isolatie van hun huizen.

“Door nu werk te maken van huizenisolatie helpen we duizenden mensen aan werk, kunnen huiseigenaren besparen op de energierekening en zetten we koers naar een schone economie”, van Gent.

Schriftelijke vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie over het artikel ‘Weinig animo voor energielabel’ 8 februari 2010 op www.nu.nl.

1) Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel ‘Weinig animo voor energielabel’ van 8 februari 2010 op www.nu.nl?
2) Kunt u inzichtelijk maken hoeveel energielabels er tot nog toe zijn uitgegeven en wat het verloop is sinds de verplichting?
3) Kunt u aangeven of u al overleg gehad heeft met gemeenten en notarissen over sanctie- en handhavingspilots? Zo nee, kunt u ons een indicatie geven wanneer deze overlegronde wordt gevoerd? Zo ja, kunt u ons aangeven wat de resultaten van dit overleg zijn?
4) Wat is uw reactie op het feit dat huiseigenaren zich, ondanks het verplichtend karakter, niet verplicht voelen een energielabel aan te schaffen?
5) Deelt u de mening dat het energielabel slechts de feitelijke situatie weer geeft en huiseigenaren geen advies geeft over energiebesparende mogelijkheden in hun woning? Zo, nee waarom niet?
6) Deelt u de mening dat het energielabel aantrekkelijker wordt als het label huiseigenaren praktisch advies biedt over energiebesparende mogelijkheden en hen ook adviseert over de verschillende subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid te onderzoeken op welke wijze deze adviezen in het energielabel kunnen worden geïmplementeerd?