Fractievoorzitter Bram van Ojik wil dat er Europese wetgeving komt om de handel in conflictmineralen tegen te gaan. Van Ojik stelde Kamervragen aan minister Ploumen over het Conflict-free Tin Initiative, naar aanleiding van een werkbezoek van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini aan Oost-Congo.

Sargentini ontdekte dat het Conflict-Free Tin Initiative, dat wordt gesteund door de Nederlandse overheid, met nogal wat problemen kampt. Van Ojik wil dat minister Ploumen zich inzet om van het proefproject alsnog een succes te maken. Desondanks is Van Ojik is van mening dat, hoewel vrijwillige initiatieven door bedrijven gewaardeerd moeten worden, de link tussen conflict en mineralen het meest effectief verbroken kan worden als er Europese wetgeving komt.

Schriftelijke vragen over conflictmineralen aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
 
1. Heeft de Minister kennis genomen van de berichtgeving over het werkbezoek van mijn GroenLinks collega in het Europees Parlement aan het pilot project ‘Conflict-Free Tin Initiative’ van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Philips en Tatasteel? 
 
2. Deelt de Minister mijn zorgen over het verloop van dit sympathieke project rondom de certificering van tin?
 
3. is de Minister voornemens om de controle op dit proefproject te intensiveren om zo te helpen bij het welslagen van het project?
 
4. Is de Minister met GroenLinks van mening dat alhoewel vrijwillige initiatieven door bedrijven gewaardeerd moeten worden, de aanpak van de handel in conflict mineralen het effectiefst gestopt kan worden met Europese wetgeving op dit gebied?
 
5. Is de Minister bereidt om zich hard te maken voor Europese wetgeving in de Europese Raad?
 
6. Is de Minister met mij van mening dat Europese wetgeving over conflictmineralen een supply chain due dilligence verplichting voor bedrijven moet bevatten?