GroenLinks is tegen het voornemen om alle mensen met een langdurige arbeidshandicap opnieuw door een keuringsarts te laten beoordelen. GroenLinks- Kamerlid Linda Voortman zal vanmiddag tijdens de behandeling van de participatiewet voorstellen om dat plan aan te passen.

Linda Voortman: “Dgeplande herkeuringen leiden tot veel ongerustheid bij mensen die nu een handicap hebben en daarom een Wajong-uitkering krijgen. Straks dreigen mensen van de ene op de andere dag op hun uitkering worden gekort omdat dat beter is voor begroting, niet beter voor de betreffende mensen. Hun kansen op werk nemen met deze wet niet toe. ” 

In de participatiewet van staatssecretaris Klijnsma staat dat iedereen met een wajong-uitkering opnieuw gekeurd zal worden. Mensen die gedeeltelijk arbeidsvermogen hebben worden op hun uitkering gekort.  Voortman stelt voor om mensen niet door een arts te laten keuren, maar te kijken naar het bestaande dossier. Daar staat in veel gevallen al voor welk percentage mensen arbeidsvermogen hebben.

Voortman: “De herkeuringen kunnen niet alleen lichamelijk en psychisch belastend, maar ook nog eens overbodig. Mensen met een arbeidshandicap hebben  investeringen nodig: in begeleiding, in aanpassing van werkplek of in re-integratie. Wat ze krijgen is een dure herkeuringsoperatie waar eigenlijk niemand echt beter van wordt.”

Het herkeuren van alle wajongeren kost naar schatting 70 tot 120 miljoen euro.