Vanaf juni 2009 zullen alle nieuwe paspoorten worden voorzien van twee vingerafdrukken en een gelaatscan van de houders. In eerste instantie zouden ook kinderen daartoe worden verplicht, maar het Europees Parlement besliste vandaag anders. Kathalijne Buitenweg juicht het vaststellen van een leeftijdsgrens van 12 jaar toe. Ze is echter teleurgesteld dat er geen akkoord is bereikt voor voorwaarden van gebruik van de gegevens. Nederland heeft al aangekondigd de vingerafdrukken te willen opslaan in een database.

Vanaf 28 juni 2009 zullen alle nieuwe paspoorten en reisdocumenten in Europa voorzien moeten zijn van vingerafdrukken van de houder. Op deze manier kunnen vervalsingen en smokkel van paspoorten beter worden tegengegaan. Het Europees Parlement stemde over correctiewetgeving die een leeftijdsgrens vaststelde. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij dat er een leeftijdsgrens is vastgesteld voor kinderen niet jonger dan 12 jaar. Vingerafdrukken van kinderen onder de 12 jaar veranderen als ze ouder worden en zijn daardoor minder betrouwbaar. Ontevreden is Buitenweg echter over het feit dat het Europese Parlement geen voorwaarden heeft kunnen stellen aan het gebruik van de gegevens.

Nederlandse database
Nederland heeft aangegeven in totaal vier vingerafdrukken en een gelaatscan te willen opnemen. In Nederland zullen deze gegevens centraal worden opgeslagen en vervolgens ook worden gebruikt voor opsporingsdiensten. Het doel van de Europese wetgeving is echter alleen het verifiëren van de houder van het paspoort en de authenticiteit van het document. Buitenweg vindt het onaanvaardbaar dat deze gegevens worden gebruikt voor een ander doel. "Het is al tot daar aan toe dat ze worden gebruikt voor het verifiëren van de houder en de echtheid van het document," aldus Kathalijne Buitenweg.

Lees ook