Het onderwijs in Nederland moet voor iedereen even toegankelijk zijn. Studenten met veel geld of rijke ouders krijgen nu meer kansen dan hun medestudenten. GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil vindt dat onwenselijk en doet daarom vandaag een aantal voorstellen om de gelijkheid op hogescholen en universiteiten te bevorderen.
Zo moeten de selectieprocedures op de schop. Voor een toenemend aantal opleidingen moeten tegenwoordig aanvullende toetsen worden gemaakt om mee te mogen doen aan de selectie. Denk bijvoorbeeld aan wiskundige toetsen of een Engelse taaltoets. Deze toetsen moet de student uit eigen zak betalen. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot honderden euro’s. Dit, terwijl studenten al ruim 2000 euro kwijt zijn aan collegegeld. Studenten met veel geld kunnen de toetsen eindeloos blijven maken tot ze geslaagd zijn, terwijl anderen niet telkens honderden euro’s kunnen ophoesten.
Ook wil GroenLinks dat het Bindend Studieadvies (BSA) wordt afgeschaft. Een student die aan het einde van het eerste jaar een paar studiepunten tekort komt, kan hierdoor van de opleiding gestuurd worden. Volgens GroenLinks stelt het kabinet rendementsdenken boven het belang van de student. Er zijn genoeg alternatieven voor een bindend studieadvies waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze werken, bijvoorbeeld matchingsgesprekken en mentorprogramma’s.
Zihni Özdil: “Het bindend studieadvies is dan ook onnodig, onwenselijk en oneerlijk.”
GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil: “Onderwijs moet voor iedereen gelijk toegankelijk zijn. Je financiële positie zou geen invloed moeten hebben op je kansen, wel je enthousiasme en passie. Ik roep minister Van Engelshoven dan ook op om het bindend studieadvies en de torenhoge selectiekosten af te schaffen.”